Categories:

Jag måste köpa en brödrost.

Från ingenstans fick jag en sådan craving för rostat bröd med apelsinmarmelad. Det har jag liksom inte ätit på århundraden känns det som. Seriöst så har jag ätit rostat bröd med apelsinmarmelad hela dagen idag. Jag rostade bröden i ugnen. Så HIMLA gott.

Det fick mig också att tänka på mysiga frukostar på sängen hos farmor och farfar. När jag sov över hos dem när jag var liten, så sov jag på en madrass mellan dem i deras stora dubbelsäng som bestod av två sängar. Det var inte det mest bekväma, men det uppvägdes av mysfaktorn och tryggheten att få ligga där mitt emellan dem. Och att vakna till lite lätt när de kom och lade sig och bara tycka att det var toppen att ha dem nära.

På morgonen vaknade jag av att farfar stökade i köket med att koka te och rosta smörgåsar med apelsinmarmelad. Bröden var så där perfekt rostade och teet i deras tekoppar av glas smakade så gott. Farfar kom in med frukostbrickan och han och jag satte oss på sängkanten i farmors säng där hon halvsatt. Och så åt vi vår frukost i pyjamas och nattlinne och myste. På farmors sängbord stod ett gammalt svartvitt foto på min välkammade unga pappa. Fotot var om jag inte minns fel från något frisyrmagasin där han var hårmodell som ung. Det fotot älskade jag (inte han… 😉 ). Och farmor lät mig ha det och titta på när jag saknade pappa. Han var något så ovanligt, speciellt på den tiden, som en ensamstående pappa som jobbade sena kvällar och helger. Dessutom hade han sin båt att ta hand om. Farmor och farfar var ofta barnvakt. <3

Åh det var så mysigt.  Mina far- och morföräldrar har varit väldigt viktiga i mitt liv. En stor trygghet! Nu har jag bara mormor, som fyller 93 år i år, kvar och jag är så himla tacksam att hon fortfarande finns.

farmor

Farmor och jag 1974. 🙂 <3 Älskar den här bilden på farmor. Hon är så fin!

Bli den första att kommentera! :)

  1. Ååååååh Marie, jag ser deras sovrum framför mig och precis så var det. Te, apelsinmarmelad och pappa som stökade köket. Fotot är mycket riktigt från en frisörtidning, jag var också med. Varken Roffe eller jag såg riktigt kloka ut. Härliga minnen Marie, stor kram från Karin.

    • Karin tack för din fina kommentar. Blev jätteglad! Nästan rörd. Att vi delar samma bild. ❤ Haha pappa avskydde den där bilden men lilla Marie tyckte han var så fin och bar omkring på den hela tiden när jag saknade honom. Det var gulligt av farmor tycker jag att jag fick ha bilden. Stor kram tillbaka!

  2. Jag hade en rostat bröd-period för någon månad sedan, följt av en varma mackor-period och senast en våffeldag som kan komma att upprepas inom kort. Noterbart är alltså att brödrosten hade jag inte använt på flera år innan dess, smörgåsgrillen köpte jag så sent som i höstas och våffeljärnet hittade jag på second hand-affär härom veckan. Jag hade egentligen tänkt köpa ett helt nytt våffeljärn på Lidl för 99 kr, men i den första butiken jag tittade var det slutsålt, och så hann jag köpa begagnat innan jag besökte en annan Lidl-butik som hade en hel trave kvar… jaja, det är säkert bättre för resurshushållningen att återanvända än att uppmuntra till nyproduktion, dessutom kostade det begagnade järnet bara hälften av ett nytt.

    • Nu har jag köpt en brödrost och rostar bröd hela tiden. Så gott. Senaste favoriten är halloncurd på istället för marmelad. Mmmmm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Arkiv
Kategorier