Om Creative Being

Har du någonsin känt att du skulle vilja vara mer kreativ, men det är ingen idé, för du blir aldrig någon konstnär ändå? ”Kan inte ens rita en streckgubbe”. Kanske har du precis som jag också dåliga erfarenheter från bildundervisningen i skolan, vilket lett till att du inte tror på din förmåga? Då är du målgruppen för Creative Being! För jag är precis som du. Det har tagit lång tid för mig att hitta modet att vara kreativ och nu vill jag ge inspiration till andra att våga.

Jag tror verkligen att vi behöver vara kreativa för att må bra i själen. Speciellt i detta stressiga tidevarv. Förr i tiden var vi mer kreativa i vardagen. Man sydde sina egna kläder, färgade sina egna tyger, snickrade och täljde sina egna bestick och tallrikar, snickrade sina egna möbler, byggde sina hus, odlade jord och grödor och så vidare. Man jobbade betydligt mer med sina händer, och hantverk var en del av vardagen. Det är ett djupt mänskligt behov som vi tappat idag. Kreativitet har blivit synonymt med något exklusivt och konstnärligt.

De flesta kreativa inspiratörerna som finns därute är konstnärer i botten. De har ritat och målat eller hållit på sitt hantverk hela sitt liv och har många gånger också utbildat sig inom konst på olika konstskolor. Det är många som vill inspirera till kreativitet för oss som inte kan. De har sin plats och delar med sig av sin värdefulla konstnärliga kunskap för att hjälpa oss. Men det blir ändå filtrerat genom deras konstnärsögon. Det är lätt för dem att säga att man ska leka sig fram… Deras lek är liksom en ouppnåelig picassomålning för människor som oss!

Det finns ett hål att fylla här. Kreativitet för icke-konstnärer! Jag vet precis hur det är att vilja men inte kunna. Jag vet hur det är att inte våga anmäla sig till en hantverkskurs för att man kommer vara sämst. Fast man egentligen innerst inne är lite nyfiken och skulle vilja testa. Hur man jämför sig med andra och bara känner att det inte är någon idé att ens försöka. Man testar lite stukat att följa någon tutorial ”for beginners” på youtube av någon konstnär och det man själv presterar blir bara något slags kludd och ytterligare bevis på att man inte kan. Jag vill att vi icke-konstnärer ska lära oss att omfamna och tycka om det där kluddet! För det första, övning ger färdighet. Vi kan alla bli bättre med övning och vi ser detta om vi slutar att jämföra oss med andra utan fokuserar på vår egen utveckling. För det andra, om vi vågar prova olika hantverk så kanske vi hittar en dold talang vi inte visste vi hade. För att vi aldrig vågat. För det tredje – det finns inget rätt eller fel när det gäller kreativitet enligt mig! Det är själva processen som är viktig.

Min dröm är att Creative Being ska vara startpunkten till att sprida kreativitet för icke-konstnärer utifrån mina egna erfarenheter som just icke-konstnär. Hur skaparkraften vi alla har inom oss hjälper till att hantera stress, och hitta lugn och ro i själen. En community där vi släpper loss vår kreativitet tillsammans utan krav. Våga tillsammans med mig!

En annan helande kraft för själen är naturen. Den kommer också ha en framträdande plats i denna blogg!

Hoppas att du ska trivas och vill släppa loss din kreativitet tillsammans med mig!

Lämna gärna ett avtryck genom en kommentar om du gillar det du läser.

Följ även Creative Being på Facebook, instagram och youtube för att ta del av allt innehåll och all inspiration . Alla dessa kanaler kompletterar varandra och bloggen. I dessa kanaler kommer vi att vara mer interaktiva! Det blir livestreams, tester, utmaningar med mera så var med från allra första början!

Kreativitet kräver mod.

  • – Henri Matisse –