Categories:

Dagen gick i ett schvung!

Jag fick ett sms att min nya kamera hade kommit. Åkte direkt! 🙂 Så jag har ägnat dagen åt att ladda kamerabatteriet, gå igenom instruktionsboken och så klart provfotat lite snabbt. Det tar alltid ett tag innan man ”känner in” en ny kamera tycker jag, men jag är redan kompis med denna. Jag ska lära mig mer om autofokus-funktioner som är mer utvecklat i denna kamera och brusreduceringen vid långa slutartider och annat skoj. Den hittar i alla fall fokus blixtsnabbt jämfört med min gamla kamera. Och tar bilderna i ett nafs. Jag vet inte om en bländare, eller slutarmekanism, eller vad det nu heter – kan vara olika snabb – men i vilket fall som helst så tar den bilden fortare när den väl ”stänger” sig igen så att säga.. Det märks så klart mest vid snabbare slutartider. Det säger bara ”klick”. Haha.

Jag var ju orolig för att kameran var tyngre än min andra eftersom jag är så klen i händerna och lätt darrhänt. Men den känns jättestabil att hålla i. Faktiskt bättre än den andra trots att den är tyngre. Tyngden kanske faktiskt hjälper till att hålla stadigare tack vare att man har ett sådant bra grepp. Och jag behöver inte hålla in en knapp för att ställa in bländaren i manuellt läge. Bara en sådan sak!

Om jag sedan får råd någon gång att skaffa riktigt bra objektiv till så blir det ännu roligare. De är så dyra bara! Puh…

Mina första provbilder:

mörker

skål

Nu vill jag ut och fota ”på riktigt” med min nya kamera. 🙂

 

Bli den första att kommentera! :)

   • Sony A850. .. en fullformatare dvs som de gamla analoga eller kanske rättare sagt ingen omräkning av objektiv brännvidden. .

    • Jag har aldrig riktigt förstått den där omräkningen. Även om vi hastigt gick igenom det på kursen jag gick i höstas i kreativt konstfotografi – men jag förstår inte vad jag ska ha omräkningen till riktigt… ??

     • Om du har en omräkningsfaktor som är tex 1,5 så innebär det att ett objektiv på 50 mm blir 75 mm på din kamera 100mm blir 150mm osv…på min fullformat blir 50 mm 50 mm. ..

     • På vilket sätt påverkar det bilden? Jag har ju bl.a. ett 50 mm som då säkert är 75 mm i min kamera säger vi. Men det är ju inget jag tänker på när jag fotar. Jag ser ju bilden jag tar i sökaren liksom. Har mycket att lära om det där och hur det påverkar själva fotandet. Det förstår jag inte… Alltså jag förstår ju att brännvidden blir annorlunda, men i själva fotoögonblicket så spelar det ju ingen roll vad jag kan se. Är det bara det att om jag vill ha en viss specifik brännvid så måste jag tänka på att den angivna brännvidden inte stämmer på min kamera när jag köper objektivet och kompensera med att köpa ett objektiv med mellan 30-35 mm för att komma så nära 50 mm som möjligt på min kamera om omräkningsfaktorn är 1,5?

      Eller har det någon annan betydelse?

     • Det som jag tycker är viktigt är vad du ser och vad du vill se i kameran. När du väljer ett objektiv så vet du ju också vad du vill se…eller hur? Så egentligen är det hela bara en teknikdiskusion…

     • Jag TROR att du inte får ett 75 mm när du köper ett 50 mm. ..om du förstår hur jag menar. ..utan det som händer är att din aps-c sensor beskär objektet/bilden.

     • Jag behöver nog läsa på känner jag… om det nu behövs… Är det bara en teknisk grej så spelar det ju ingen roll och jag är så oteknisk när det gäller beräkningar och annat med matte så det är väl därför jag har så svårt att begripa det här. 🙂 Att sensorn beskär bilden, inte objektivet.. Och vad innebär det?? Du ser… Fattar ingenting. 😉

     • Om vi antar att du och jag använder samma 50 mm objektiv och står på samma ställe och fotograferar. I min kamera ser vi genom ett 50 mm objektiv med en vidare vinkel. I din kamera ser vi genom ett 75 mm objektiv som har en lite mindre vidare vinkel. Förstår du detta?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Arkiv
Kategorier