Jag är inte alls religiös. Tror inte på någon gud uppe i himlen eller någon bibel eller koran eller annan så kallad ”helig skrift” som talar om hur vi ska leva och vara om vi inte vill komma till helvetet. Religion på det sättet handlar för mig om kontroll. Och den kontrollen är INTE gudomlig. För mig är tro något väldigt personligt. Inte något som någon ska bestämma över. Oavsett vilken gud man tror på. Eller om man, som jag, inte tror på någon gud.

Min ”tro” eller min ”andlighet” finns i naturen. När jag är i naturen känner jag mig som en del av allt. Jag hör till. Där förstår jag liksom hur allt hör ihop – livet, döden, alltet.  Jag känner livskraften. Allt liv vill leva. Och allt liv dör.  Om vi inte dog skulle vi inte uppskatta livet – allt liv måste någon gång dö för att ge kraft åt nytt liv. Så hänger det ihop för mig. Livet är universums urkraft – in i minsta atom. Min ”religion” är livskraften som finns i allt levande.  Den ger mig en stor ödmjukhet inför livet. Min lilla korta stund som jag får vara en del av allt det här – som en liten atom i stora universum. Jag är liten på jorden, jag utför inga stordåd, men är ändå viktig för helheten. Alltså måste (vill) jag leva mitt liv så gott jag kan och vara den bästa ”jag” jag kan både mot mig själv och andra. På det sättet kan jag bidra till en bättre värld i det lilla ”universum” som är mitt liv. Den största gåvan som finns är livet och vi har alla fått den. Är det inte fantastiskt?

Livet är upp och ned. Sorgligt, jobbigt och kämpigt. Ibland för mycket på en gång. Samtidigt är det fantastiskt – det finns så mycket glädje även i sorg och kamp – det är det som gör livet så stort. Och utan sorg skulle vi inte förstå glädjen. Och tvärtom.

Denna insikt får jag omgiven av naturens prakt. Jag känner mig fri oavsett vad jag går igenom i livet just då. Alla bekymmer och sorger känns mer hanterbara samtidigt som lyckan blir mer påtaglig. Allt blir ”mer” på något sätt. Jag får många svar.

Allt detta ger mig en ro i själen som jag inte kan få någon annanstans.

Vad betyder naturen för dig?

skog_motljus_blogg_566da315ddf2b3641bed2e071
Frid. Foto: Marie Elmqvist

Bli den första att kommentera! :)

  1. For me as both an artist and personally, nature is that place I go to for peace, and for inspiration. Whether in the green calm of an ancient forest or up in the wild mountains, nature never fails to soothe or inspire me..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Arkiv
Kategorier